Zupa Klopsikowa

Dziś zapraszam na rozgrzewającą i bardzo pożywną zupę z klopsikami. Co prawda jest dość kaloryczna, ale talerz takiej gorącej zupy porządnie rozgrzeje w jesienne, chłodne dni. Oprócz drobiowych klopsików w zupie znajduje się też mnóstwo warzyw: cukinia, seler, marchewka, por i czosnek. Sprawdzą się jednak prawie wszystkie ulubione warzywa. Smacznego:) Polecam też moją włoską zupę z klopsikami :)

Przygotowanie

Połączyć składniki na klopsiki, formować maleńkie kuleczki (mniejsze niż orzech włoski). Smażyć, tylko do zarumienia z obu stron, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (por i czosnek drobno posiekać), smażyć kilka minut. Dodać klopsiki, zalać całość bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Rozrzedzić zasmażkę odrobiną zupy, wlać całość do garnka i dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu kilka minut, do lekkiego zgęstnienia zupy. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki

Składniki/4 porcje

  • 250 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • duże jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • pół małej, zeszklonej cebuli
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • ok. 2 l domowego bulionu drobiowego
  • ok. 3/4 szklanki śmietanki (lub do smaku)
  • pół małej cukinii,
  • mała marchewka
  • 2-3 małe ziemniaki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • biała część pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła i czubata łyżka mąki
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek (do smaku)

Połączyć składniki na klopsiki, formować maleńkie kuleczki (mniejsze niż orzech włoski). Smażyć, tylko do zarumienia z obu stron, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (por i czosnek drobno posiekać), smażyć kilka minut. Dodać klopsiki, zalać całość bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Rozrzedzić zasmażkę odrobiną zupy, wlać całość do garnka i dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu kilka minut, do lekkiego zgęstnienia zupy. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki.