Pad Thai

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Przygotowanie

Marchewkę, pora, szczypior i szalotkę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów i grubości 2 milimetrów. Mięso oczyść i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na 15 minut. Paprykę, czosnek i kolendrę posiekaj. W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru. Dodaj pora, marchewkę i szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior, dodaj mięso, makaron i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Makaron zalej Fixem Knorr rozmieszanym w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Makaron podawaj posypany obficie natką kolendry.

Składniki/4 porcje

  • Polędwica wołowa, wieprzowina lub mięso z piersi kurczaka 200 gramów
  • Fix Smażony makaron po chińsku 1 opakowanie
  • makaron ryżowy 200 gramów
  • zielona papryka 1 sztuka
  • ostra czerwona papryka 1 sztuka
  • Mały pęczek szczypioru 1 sztuka
  • biała część pora 1 sztuka
  • szalotka 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • świeża kolendra
  • kiełki soi 100 gramów
  • pęczek natki kolendry 1 sztuka
  • ząbek czosnku 3 sztuki
  • olej sezamowy 50 mililitrów