Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku to jeden z bardziej znanych w Europie przepisów wywodzących się ze sztuki kulinarnej Tajlandii. Tajski styl gotowania przez wieki kształtował się pod wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu.

Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka Knorr, po czym odstaw na co najmniej godzinę. Ugotuj ryż. Drobno pokrój trawę cytrynową. Na dużą patelnię wlej mleczko kokosowe i wrzuć trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodaj pastę curry. Jeśli pędy bambusa są w zalewie, najpierw odsącz je i przelej ciepłą wodą, a następnie dodaj do potrawy. Pokrój tofu na kawałki podobnej wielkości co mięso z kurczaka i wrzuć je na patelnię. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem.

Składniki/3 porcje

  • pierś z kurczaka 1 kilogram
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka 1 opakowanie
  • tofu naturalne 10 dekagramów
  • ryż jaśminowy 0.5 kilograma
  • słoik tajskiej pasty curry 1 sztuka
  • puszka mleka kokosowego 1 sztuka
  • trawa cytrynowa 2 sztuki
  • pędy bambusa 0.5 szklanki