
Kurczak po tajsku na słodko
Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.
Przygotowanie
Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę. Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz Fixem Knorr. Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju. Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.
Składniki/4 porcje
- podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
- Fix Kurczak słodko-kwaśny 1 sztuka
- 1 cebula
- ananas w puszce 1 opakowanie
- rodzynki 2 łyżki
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- sok z pomarańczy 2 szklanki
- olej