Dynia z mleczkiem kokosowym

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Przygotowanie krok po kroku

Dynię obierz ze skóry, wydrąż środek, a miąższ pokrój w kostkę 3x3 cm.W niedużym garnku rozgrzej tłuszcz i przesmaż kawałki dyni, chili i cynamon. Następnie wlej mleko kokosowe.Dodaj następnie Bulion na włoszczyźnie, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Dynię duś 4-5 minut, pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę i sok z cytryny. Podawaj z ryżem.

Składniki/4 porcje

  • dynia 400 gramów
  • papryczka chili 0.5 sztuki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • mleko kokosowe 300 mililitrów
  • masło 2 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • cytryna 0.25 sztuki