
Tofu w rajskim curry
Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut. Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty. Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorkiem.
Składniki
- pasta curry madras 2 łyżki
- ryż basmatti lub jaśminowy 200 gramów
- czerwona papryka 1 sztuka
- olej roślinny 3 łyżki
- żółta papryka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- fasola szparagowa 250 gramów
- mleko kokosowe 200 mililitrów
- cebula dymka ze szczypiorem 2 sztuki
- ser tofu 250 gramów
A po pichceniu zapraszam na wyżerkę przy obiektywnych wiadomościach ze świata, czyli checkitout! ;)