Tofu w rajskim curry

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut. Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.

Składniki

  • pasta curry madras 2 łyżki
  • ryż basmatti lub jaśminowy 200 gramów
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • olej roślinny 3 łyżki
  • żółta papryka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • fasola szparagowa 250 gramów
  • mleko kokosowe 200 mililitrów
  • cebula dymka ze szczypiorem 2 sztuki
  • ser tofu 250 gramów