
Kurczak w sosie curry z pomidorami
Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.
Przygotowanie
Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chilli i pieprzem. Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebule w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir. Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebule. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory. Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą curry. Następnie dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem
Składniki
- pierś z kurczaka 400 gramów
- Bulionetka drobiowa 1 sztuka
- pomidory z puszki 1 szklanka
- jogurt naturalny 1 szklanka
- cebule 2 sztuki
- ząbek czosnku 2 sztuki
- sok z cytryny 3 łyżki
- tłuszcz do smażenia 100 gramów
- Kmin rzymski z Indii 2 łyżeczki
- ziarna kolendry 1 łyżeczka
- Gorczyca z Kanady 1 łyżeczka
- pokruszony kardamon 1 łyżeczka