Kurczak w sosie curry z pomidorami

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Przygotowanie

Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chilli i pieprzem. Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebule w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir. Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebule. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory. Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Następnie dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem

Składniki

  • pierś z kurczaka 400 gramów
  • Bulionetka drobiowa 1 sztuka
  • pomidory z puszki 1 szklanka
  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • cebule 2 sztuki
  • ząbek czosnku 2 sztuki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • tłuszcz do smażenia 100 gramów
  • Kmin rzymski z Indii 2 łyżeczki
  • ziarna kolendry 1 łyżeczka
  • Gorczyca z Kanady 1 łyżeczka
  • pokruszony kardamon 1 łyżeczka