
Kurczak w kremowym sosie curry
Pyszne danie curry kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz pieprzem W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i odstawiamy na minimum 5 minut Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie smażymy posiekaną cebulę Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (lub curry w proszku) oraz kurkumę Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę Na koniec dodajemy mleczko kokosowe Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą Podajemy gorące curry z ryżem. Smacznego!
Składniki/2 porcje
- 0.3 łyżki mleczka kokosowego (100 g)
- 1 porcja ryżu basmati (100 g)
- 1 sztuka cebuli (110 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 2 łyżki curry (10 g)
- 5 łyżeczek kurkumy (5 g)
- 0.3 sztuki papryczki chili lub chili w proszku (5 g)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (1 g)
- 1 plaster drobno posiekanego korzeniu imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego) (1 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 łyżeczka pieprzu