Curry z indyka kukurydzą
i pomidorami

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) - w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Przygotowanie

Filety opłukać, osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, oliwy i pasty curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Kukurydzę przekroić na pół, postawić rozcięciem na desce i nożem obkroić ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby wyrzucić, ziarna zachować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący, włożyć kawałki indyka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać. Wlać sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać kukurydzę, mleko kokosowe, cukier oraz anyż i cynamon jeśli używamy, gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż kukurydza i mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę. W międzyczasie ugotować ryż. Do garnka dodać pomidory oraz chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym ryżem.

Składniki/4 porcje

  • 500 g piersi indyka lub kurczaka
  • 1 kukurydza lub 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
  • 2 świeże pomidory
  • 250 ml sosu pomidorowego, passaty
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy lub masła klarowanego
  • 200 g (2 torebki) ryżu do podania

Propozycja podania Brązowy ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem 1 nasiona kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/3 łyżeczki cynamonu.